1% 2019-ben is

 

Hamarosan újra rendelkezhetünk személyi jövedelemadónk 1+1%-áról. Tudatos hozzáállásra van szükség az adózók részéről, annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a 2017-es visszaesés, amikor százmilliókkal kevesebb 1% érkezett a civileknek.

 

A NAV adatai szerint 2018-ban 1,78 millió adózó ajánlotta fel személyi jövedelemadója 1%-át összesen több mint 27 000 civil szervezetnek. A felajánlások összértéke a 8,28 milliárd forint volt, ami ugyan több, mint a 2017-es 7,5 milliárd, de elmarad a 2016-os 8,5 milliárd forinttól. A 2017-es mélypontot az okozta, hogy az adóhatóság bevezette, hogy a NAV magánszemélyek helyett is elkészíti az adóbevallást. Ez tudatos hozzáállást igényel az adózók részéről, hiszen fel kell keresniük az eSZJA felületet, és kitölteni az – amúgy egyszerű – űrlapot, de a tavalyi adatok bizakodásra adnak okot.  

 

A bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes 2018. évi nyilatkozatokat a 2019. évben is figyelembe veszi a NAV, újabb nyilatkozat beadásáig vagy a nyilatkozat visszavonásáig. A civil kedvezményezettekre és a kiemelt költségvetési előirányzatra ugyanakkor továbbra is évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

 

További információ: https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja